Ház irigység: Előőrs az Idaho-sivatagban

Ház irigység: Előőrs az Idaho-sivatagban

Az Idaho sivatagban az Előőrs egy fél mérföld hosszú autóút végén ül. Tom Kundig építész tervezte a házat egy művésznek, aki a dobozos beton formájában él és dolgozik, és aki együttmûködött Kundig-rel a meglehetõsen hosszú folyamat során. Közel egy évtizede váratlan korlátozások sorozata arra kényszerítette Kundigot és ügyfelét, hogy újra és újra visszavigyék az eredeti tervet, és addig, amíg az alapvető dolgokon túl nem maradt semmi.

A belső terek nagy részét egy nagy, nyitott tér képezi, amely magában foglalja a konyhát, a nappali és az étkezőket. A lépcső a mezzanine hálószobához vezet, amely az alábbiakban látható oszthatatlan térre néz. Az alsó szinten van egy műhelyiség, valamint a háztulajdonos iroda- és stúdiótere. Az ablakok - akár nyolc-tizenegy méter nagyok is - megszakítják a beton külső falakat a szerkezet minden oldalán. Ezen ablakon keresztül a sivatagra és a hullámos hegyekre nyílik csodálatos kilátás.

Kundig az Outpostot Tootsie roll-ként írta le, „kívülről kemény és lágy”. Az éghajlatra és annak szélsőségeire reagálva tartós, alacsony karbantartási igényű anyagokat választott, amelyek utilitárius egyszerűségükben gyönyörűek. Nincs felület szükségtelenül módosítva. Még beltérben is elsősorban nyers, befejezetlen faanyagot és természetes, festetlen vakolatot lát. Számos elem - például a kitett acélgerendák - emlékeztet a gazdaság és a bányászati ​​épületekre, amelyek a közelben láthatók. Kundig ebben a régióban nőtt fel; állítólag részben vállalta a munkát, hogy újra kapcsolatba kerüljön a földdel és az építészeti népi szempontokkal, amelyek fiatalságként elbűvölték őt.

Bármennyire művészi is, a belső tér leginkább az egyik szempontból kiemelkedik: A természetre, az évszakokra és az egyre lenyűgöző sivatagi tájra összpontosítja a figyelmet.